HTML

A titkok titkait ismered?

Tudományos szenzációk, hétköznapi nyelven..

Friss topikok

  • TrollEdomer: A kísérletek azt mutatják, hogy ha egy interferométert körbeforgatnak, nem változik meg a mintázat... (2014.03.13. 17:49) Lorentz transzformáció "gammájáról"
  • Gézoo: @Labiskwee: Kedves Labiskwee! "A perdületet egy tetszőleges pontra vonatkoztatjuk és úgy van de... (2013.02.13. 13:52) Előre téve, időben hátra a tömeg okozója.
  • Gézoo: Ó kedves Macika.. doktor Macika.. Már a mágneses függesztésnél tisztáztad, hogy mennyire hozzáértő... (2012.08.03. 10:09) b5
  • Gézoo: Kedves prof. dr. Dörmögő_Dömötör ! Egy átlagos személyautónak 5 azaz ÖT fontos kereke van! Négy a... (2012.08.03. 09:57) b6
  • drcambridge: Kedves Gézoo! Köszönöm a "jel hordozós" példát. Nagyszerűen bemutatható vele a relativitási elv... (2010.08.19. 17:55) "Meddig taníthatók a téves elvek?" című topic törlés előtti utolsó napjai

Linkblog

Lorentz transzformáció "gammájáról"

2012.05.05. 12:58 Gézoo

    Miért éppen ezen függvényeket alkalmazzuk?

 Amikor össze akarjuk mérni két rendszer mozgását, a legegyszerűbben a fényórával tehetjük meg.

 _1gy.gif

   Ez egy elvi szerkezet, amelyben két, egymással párhuzamos, egymáshoz viszonyítva nyugvó tükör között, a tükrök síkjára merőleges irányban c sebességgel pattog a fény egy piciny idő hosszúságú adagja.

   Ha a tükröket összekötő egyenesre, azaz a fény pattogásának útvonalára merőleges irányban v sebességgel mozgó megfigyelőként szemléljük ezt a pattogást, akkor a c sebességet minél jobban megközelíti a v sebesség, amivel elmozdulni látjuk a tükröket, akkor egy-egy visszapattanás helyét a hozzánk kötött koordináta rendszerben mindig v sebességgel eltoltan "odébb" látjuk, még akkor is ha egyszerre két, egymással ellenkező irányba mozgó tükörpárt figyelünk meg:
   Az ábrán alul lévő tükröknél történt felvillanás fénye halad a felső tükrök felé, eközben a tükrök balra és jobbra mozognak hozzánk, mint megfigyelőhöz viszonyítva.  Ha feltételezzük, hogy minden rendszerből megfigyelve ugyanazon a téridőponton van a felvillanás fénye, akkor az út arányok a Lorentz-féle gammát adják eredményül.

   Csak egy nagy baj van ezzel az aránnyal: Csupán a látszólagos sebességek aránya.

Azaz miután a vákuumban haladó fényt nem érzékelhetjük, csak a tükrök relatív helyzeteiből feltételezhetjük, hogy találkozniuk kellett a tükröknek a fénnyel, különben nem verődhetett volna vissza a fény.

   Ezért a tükörtől-tükörig tartó fényút csak feltételezetten "átlós irányú".

Ha pedig a tükrök anyaga kicsit szórja a fényt a visszaverődéskor, akkor megfigyelhető a visszaverődési pont a rendszerünkben.
   Igen ám! De a visszaverődési pontról hozzánk érkező fény frekvenciája a forrás távolodásakori relatív fénysebességnek megfelelően

                   f'=f*gyök((c-v)/(c+v))

és így a relatív fénysebessége a forrás távolodása révén:

                  c'=c*gyök((c-v)/(c+v))

ahol az f a fénynek a hozzánk viszonyítva álló forrásból történő villanáskori frekvenciája.

    Ha pedig azt a f'' frekvenciát nézzük, amit a forrásánál nyugvó műszerrel f frekvenciájúnak mérnek, és v sebességgel elhaladva pont "előttünk" villantva, indult felénk,

akkor  frekvenciája v=0,8c esetében f"=f*0,6 értékű, azaz a haladási irányra merőleges látszólagos d sebességének és a c sebességnek a 1/ß=d/c hányadosa által meghatározott értékű.  Hogyan kaphatjuk meg a látszólagos d sebesség kihagyásával ezt az arányt, közvetlenül a c és v sebességekből?
   Miután az ábrán láthatóan a "c",  "v", és "d" sebességekkel időegység alatt megtett utak aránya azonos a sebességek arányával, és ez egy derékszögű háromszög oldalainak arányával megegyezik:  c²=d²+v²  ahonnan:

   d=gyök(c²-v²), így az 1/ß = d/c arány:

  1/γ=gyök(c²-v²)/c=

  1/γ=gyök((c²-v²)/c²)=

  1/γ=gyök((c²/c²-v²/c²)=

  1/γ=gyök((1-v²/c²)  =>

  γ=1/gyök((1-v²/c²)
  azaz a Lorentz-transzformációban alkalmazott gamma függvény reciproka szerint változik a "pont merőleges" irányban kisugárzott f frekvenciájú fény detektálási frekvenciája.  f"=f/γ=f*gyök((1-v²/c²)

   Azaz amint a távolodó tükrökről érkező fény frekvenciájánál a Doppler-effektus függvénynek a gammával módosított, úgynevezett Relativisztikus Doppler-effektus értékének megfelelően alakult a detektált frekvencia a relatív mozgás következtében, ugyanúgy a merőleges esetben mérhető  f"=f/γ=f*gyök((1-v²/c²)  frekvencia változásból következően szintén úgy számolandó a relatív fénysebesség értéke: 

    c'=c/γ=c*1/gyök((1-v²/c²)  és természetesen egyben c'=c/γ=c*d/c=d

 Azaz a "valós" és a "látszólagos" fénysebesség elnevezéseknek nincs logikai értelme, miután minden rendszerben az ott nyugvó forrástól távolodó fény sebességére igaz az állandó c=  299 792 458 m/s  fénysebesség,  és a megfigyelőhöz relatívan v sebességgel mozgó forrásból érkező fény sebessége minden esetben  c-től eltérő értékű c' relatív fénysebesség. 

    A relatív fénysebesség alkalmazásának következményei.

   Nyilvánvaló az is, hogy ha mérjük egy adott forrásból érkező fény frekvenciáját és az ismert  c=f*λ függvény helyett a  c'=f*λ sebességet helyettesítjük be,  akkor λ=c'/f  függvény, közvetlenül képezi a forrásnál mérhető hullámhossz értékét.      Azaz ez azt mutatja, hogy a fizikai valóságban nincs se rövidülés, nincs idődilatáció sem. Miután ezek a látszatok, csak a relatív c és v sebességek összemérhetőségéből fakadó torzulás okozta látszatok.  Ennek demonstrálására a fényóra mintájára készítsünk "jelórát", amelyben a jel terjedési sebességet tetszőleges állandó sebességű jelhordozóval biztosítunk!  Ekkor ugyanúgy megkapjuk a gamma függvényét, hanggal, gyalogos futárral, teknősbékával, mint jelhordozókkal. 
   Sőt! A relatív sebesség amint közelíti a jelhordozó sebességét, azaz a jel terjedési sebességét, ugyanazon gamma értékeket kapjuk, és ezzel ugyanazon transzformációkat, mint a fény esetében.  Hogy mennyire igaz az, hogy Einstein, Lorentz csupán a fény terjedési sebességéből adódó látszatot írták le, a fényóra mintájára, általánosítva "jelórára" levezetem a jel továbbítási sebességnek és a relatív mozgás sebességének viszonyából kialakuló jeltorzítási tényezőt, azaz Lorentz gammáját, Einstein ßétáját. 
    A fényóra és ezzel a jelóra működése: Két, egymással párhuzamos tükör között, a tükrök síkjára merőleges irányban fény (jel) pattog a tükrök között. Az ehhez a fényórához (jelórához) relatív sebességgel mozgó megfigyelése szerint a mozgó tükrök között pattogó fény (jel) oda-vissza útján, nem egy tengelyen, hanem egymással szöget bezáró tengelyeken haladónak látszik. Ahol a tengelyek között bezárt szög a relatív sebesség függvénye a lentebb leírtak szerint.

    A posztulátum ilyetén alakul: a jel terjedési sebessége minden forráshoz és minden megfigyelőhöz relatívan ugyanazon állandó értékű. (itt jelölve: Z)

    A jel a forrástól izotropikusan, azaz minden irányban azonos relatív sebességgel terjed a forrás rendszerében, és szintén izotropikus relatív terjedési sebességűnek tekintjük a megfigyelőhöz relatívan is.

     A mérés (megfigyelés) során a  jeltovábbítási sebesség legyen Z, és a mozgást végző relatív sebessége K, akkor egységnyi idő alatt z és k távolságokat tesznek meg.

    Ezzel az arányításukhoz R relatív jeltovábbítási sebességhez tartozó r távolsággal képzett derékszögű háromszög oldalainak aránya:

    z²=r²+k² és Z²=R²+K²

    innen a jeltovábbítás relatív sebessége R²=Z²-K² összefüggésből következően:

     R=gyök(Z²-K²)

     a jel torzulásának mértéke pedig ß=Z/R=1/(R/Z)

     R/Z=gyök(Z²-K²)/Z azaz

     R/Z=gyök((Z²-K²)/Z²) azaz

     R/Z=gyök(Z²/Z² - K²/Z²) azaz

     R/Z=gyök(1 - K²/Z²) ezt behelyettesítve Z/R=1/(R/Z) függvényébe

     Z/R= 1/gyök(1 - K²/Z²)

     amennyiben a mozgás sebességét v-vel jelöljük, akkor K helyére v-t kell helyettesíteni ekkor a torzulás mértékét:

     ß=Z/R= 1/gyök(1 - v²/Z²) függvény adja

    amennyiben a jel továbbítás Z sebessége a h hangsebesség, a Z helyébe h  helyettesítendő, így a jeltorzulás mértékét:

    ß=h/R= 1/gyök(1 - v²/h²) függvény adja

    abban az esetben ha a jel továbbítását a c sebességű fény végzi,  Z helyébe c-t kell helyettesíteni a jeltorzulás mértékét meghatározó függvényben:

    ekkor   ß=c/R= 1/gyök(1 - v²/c²) függvényt kapjuk.

     amennyiben a jeltorzulási arányt ß-val jelöljük akkor  
   ß=c/R= 1/gyök(1 - v²/c²) függvényt, vagy röviden      ß= 1/gyök(1 - v²/c²) függvényt kapjuk.

     Azaz a Lorentz transzformáció gammájával azonos alakú függvényt  ßétával jelölten, ahogyan 1905-ben:

    ON THE ELECTRODYNAMICS OF MOVING BODIES
    By A. Einstein
    June 30, 1905
    Albert Einstein jelölte a cikk 3. §-ának végén  (Forrás: http://www.fourmilab.ch/etexts/einstein/specrel/www/ )

     Mint látható, ez szimpla vektoralgebrai következmény. Azaz bármekkora a méréshez felhasználható jel sebessége, az ezt a sebességet megközelítő sebességű relatív mozgások esetében, a jel által továbbított látvány rövidülést mutat.
    Az elején tett alapfelvetések (posztulátumok) értelmében, pedig a méréssel kapott rövidüléshez dilatálódó idő tartozik az ismert függvények alkalmazása esetén.
    Ez a bemutatási mód, lehetővé teszi az iskolai (egyetemi) demonstrációk elkészítését tetszőleges jelátviteli sebességű, akár teknősbéka felhasználásával.

    A kapott mérési eredmények önmagukért beszélnek.

 A méréshez használt jel, esetünkben a fény sebességéből és a mozgás relatív sebességéből képzett (Lorentz-nél  gamma, Einsteinnél béta) ß= 1/gyök(1 - v²/c²) függvény
csupán a c, d és v sebességek alkotta vektor háromszög arányait képezi le, amit az is jól mutat, hogy 
ß= 1/gyök(1 - v²/c²) = 1/sin(arccos(v/c)) = 1/cos(arcsin(v/c)) egyszerű trigonometriai összefüggés képezi ezt az arányítást.

Mi az értelme ennek az arányításnak?

     Az az értelme, hogy két, egymáshoz relatívan mozgó egyike sem fektethet mérőrudat a másikhoz annak érdekében, hogy a másik hosszát megmérje.  Ezáltal minden hossz és távolság mérést kizárólag ß arányú hibával lehetséges elvégezni. Azaz amíg a mérésnél használt jel, esetünkben a fény vagy a hang a mérendő tárgyról a mérést végzőhöz eljut, a mérés tárgya elmozdul az álló test méréséhez viszonyítva mindig ß arányú mérési hibát okozva.  Tehát nem azért mérhető rövidebbnek egy távolság, egy méret mert kontrahálódott volna, hanem azért mert a ß arányú mérési hibával  ß mértékével rövidebbnek mérjük, mérhetjük.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gezoo-vilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr74490004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrollEdomer 2014.03.13. 17:49:45

A kísérletek azt mutatják, hogy ha egy interferométert körbeforgatnak, nem változik meg a mintázat.
Ez csak úgy lehetséges, ha hosszkontrakció kiejti sebességváltozás (ugyebár relatív fénysebességről beszéltél te is) hatását.
süti beállítások módosítása